İşletim Sistemi Güvenliği

 

    İŞLETİM SİSTEMİ GÜVENLİĞİ (OS SECURITY)

   İşletim Sistemi Güvenliği

 Yazılım programları ve en ehemmiyetlisi bilgisayar sisteminde depolanan bilgi / bilgiler gibi bilgisayar sistemi kaynaklarına bir koruma sistemi sağlamayı ifade eder. Bir bilgisayar programı yetkisiz bir kullanıcı tarafından çalıştırılırsa, bilgisayar veya içinde depolanan bilgilere ciddi hasar verebilir. Bu sebeple, bir bilgisayar sistemi yetkisiz ulaşıma, sistem hafızasına makûs hedefli ulaşıma, virüslere, solucanlara vb. Karşı korunmalıdır.  Bu bölümde aşağıdaki konularla ilgilenilecek.

Doğrulama

Kimlik doğrulama, sistemin her bir kullanıcısını belirlemeyi ve çalıştıran programları bu kullanıcılarla ilişkilendirmeyi ifade eder. Muhakkak bir programı çalıştıran bir kullanıcının hakikat olmasını sağlayan bir koruma sistemi oluşturmak İşletim Sisteminin sorumluluğundadır. İşletim Sistemleri genellikle alttaki üç yolu kullanarak kullanıcıları tanımlar / kimliklerini doğrular.

Kullanıcı Adı / Parola

Kullanıcının sisteme giriş yapmak için İşletim sistemi ile kayıtlı bir kullanıcı ismi ve şifre girmesi gerekir.

Kullanıcı kartı / anahtarı

Kullanıcının, sisteme giriş yapmak için işletim sistemi tarafından sağlanan alternatifte kart yuvasına kartı delmesi veya anahtar oluşturucu tarafından oluşturulan anahtarı girmesi gerekir.

Kullanıcı özniteliği, parmak izi / göz retina kalıbı / imzası

Kullanıcı, özniteliğini sisteme giriş yapmak için işletim sistemi tarafından kullanılan tanımlanmış giriş aygıtı aracılığıyla geçirmelidir.

Tek Seferli Şifreler

Tek seferlik şifreler, normal kimlik doğrulama ile birlikte ek güvenlik sağlar. Tek Tek seferlik parolalar, olağan kimlik doğrulama ile beraber ek güvenlik sağlar. Tek Kullanımlık Şifre sisteminde, kullanıcı sisteme her giriş yapmaya çalıştığında eşsiz bir şifre gerekir. Tek seferlik bir parola kullanıldığında, tekerrür kullanılamaz. Tek seferlik parola muhtelif biçimlerde uygulanır.

Rastgele Sayılar

Kullanıcılara, karşılık gelen harflerle birlikte yazdırılan numaralar içeren kartlar sağlanır. Sistem rastgele seçilen birkaç alfabeye karşılık gelen sayıları sorar.

Gizli Anahtar

Kullanıcıya, kullanıcı kimliğiyle eşlenmiş saklı bir kimlik oluşturabilen bir teçhizat aygıtı sağlanır. Sistem, seans açmadan evvel her seferinde oluşturulacak bu cins saklı kimliği sorar.

Ağ Şifresi

Bazı ticari oturum açmadan önce girilmesi gereken kayıtlı mobil cihazdaki / e-postadaki kullanıcıya tek kullanımlık şifreler gönderir.

Program Tehditleri

İşletim sisteminin süreçleri ve çekirdeği, belirtilen görevi yönergelere göre yerine getirir. Bir kullanıcı programı bu harekâtların makûs emelli görevler yapmasını sağladıysa, buna Program Tehditleri ismi verilir. Program tehdidinin yaygın misallerinden biri, kullanıcı kimlik bilgilerini gizleyebilen ve ağ üzerinden bir bilgisayar korsanına yollayabilen, bilgisayara yüklenen bir programdır. Altta, bazı iyi öğrenilen program tehditlerinin listesi verilmiştir.

Truva Atı

Bu cins bir program, kullanıcı seans açma kimlik bilgilerini yakalar ve bunları daha sonra bilgisayara seans açabilen ve sistem kaynaklarına ulaşabilen makûs hedefli kullanıcılara yollamak için ambarlar.

Kapan Kapısı

Gerektiği gibi çalışacak biçimde planlanmış, kodunda güvenlik açığı bulunan ve kullanıcının bilgisi olmadan yasadışı eylem gerçekleştiren bir programa tuzak kapısı denir.

Mantık Bombası

Mantık bombası, bir programın sadece emin şartlar karşılandığında yanılgılı davrandığı bir gidişattır, aksi takdirde asıl bir program olarak çalışır. Tespit etmek daha güçtür.

Virüs

İsminden de anlaşılacağı gibi virüs kendilerini bilgisayar sistemini arttırabilir. Oldukça risklidirler ve kullanıcı dosyalarını ve sistem çöküşlerini değiştirebilir / silebilirler. Virüs, genel olarak bir programa gömülü küçük bir koddur. Kullanıcı programa ulaştıkça, virüs öbür dosyalara/programlara gömülmeye başlar ve sistemi kullanıcı için kullanılamaz hale getirebilir.

Sistem Tehditleri

Sistem tehditleri, kullanıcıyı belaya sokmak için sistem hizmetlerinin ve ağ irtibatlarının makûsa kullanılması anlamına gelen kazanç. Sistem tehditleri, program hamlesi ismi verilen noksansız bir ağ üzerinde program tehditlerini başlatmak için kullanılabilir. Sistem tehditleri, işletim sistemi kaynaklarının/kullanıcı dosyalarının makûsa kullanıldığı bir etraf yaratır. Altta, iyi öğrenilen bazı sistem tehditlerinin listesi verilmiştir.

Solucan

Solucan, sistem kaynaklarını fazla seviyelerde kullanarak bir sistem performansını boğabilen bir süreçtir. Bir Solucan süreci, her kopyanın sistem kaynaklarını kullandığı çoklu kopyalarını üretir, öbür tüm harekâtların zorunlu kaynakları almasını maniler. Hatta solucan süreçleri tüm ağı kapatabilir.

Bağlantı Noktası Tarama

Bağlantı noktası taraması, bir bilgisayar korsanının sisteme atak yapmak için sistem sarihlerini tespit edebildiği bir mekanizma veya vasıtadır.

Hizmet Reddi – Hizmet

Hizmet Reddi saldırıları, sıradanda kullanıcının sistemi legal olarak kullanmasını maniler. Misalin, hizmet reddi tarayıcının içerik ayarlarına saldırırsa, bir kullanıcı İnternet'i kullanamayabilir.

(BT Yön Web Sitesi, https://bit.ly/3xU72M3, 2021).

0 Comments:

Yorum Gönder