Sosyal Mühendislik

 

SOSYAL MÜHENDİSLİK (SOCIAL ENGINEERING)

(DelCorpData Web Sitesi, https://bit.ly/3h9KKzK, 7 Mayıs 2021).

Bilgi güvenliği bağlamında sosyal mühendislik, eylemleri asıllaştırmaya veya saklı bilgileri ifşa etmeye müteveccih olarak insanların psikolojik manipülasyonudur. Bu, saklı bilgilerin ifşa edilmesiyle alakalı olmayan sosyal bilimlerdeki cemiyet mühendisliğinden değişiktir. Bilgi toplama, dolandırıcılık veya sistem ulaşımı emelli bir cins güven şikesi, genellikle daha karışık bir dolandırıcılık tasarısındaki bir hayli adımdan biri olması sebebiyle geleneksel bir hileden değişiktir.

(Vikipedi Web Sitesi, https://bit.ly/3uubbEb, 2021).

Sosyal mühendislik insan tavırlarındaki yanlışları veya zaafları makûsa kullanarak bir sistemin ele geçirilmesi işlemidir.

Farklı bir deyişle insan kandırma sanatı olarak belirlenmektedir. Siber kabahatliler elektronik sistemleri ve ağları kullanarak siber ataklar tertip edebildikleri gibi müessese çalışanları arasındaki cılız halkayı hedefleyerek ve bu bireylerin zafiyetleri ve yanılgılarını sosyal mühendislik teknikleri ile makûsa kullanarak yararlanmakta ve sistemlere izinsiz ulaşım elde edebilmektedirler.

Sosyal mühendislik ataklarında sisteminiz hedeflendiği gibi kimliğiniz, özel ve iş yaşamınız da hedeflenmektedir. Bir sosyal mühendislik atağında insan tavırlarındaki zafiyetlerden yararlanır, muhtelif ikna ve aldatma usulleri kullanılarak makûs hedefli bireylerin ulaşmak istediği bilgiler elde edilmeye çalışılmaktadır.

(Berqnet Web Sitesi, https://bit.ly/3trihbl, 2021)

Sosyal Mühendislik Nasıl Yapılır?

Sosyal mühendislik, tıpkı bir senaryo üretmek gibidir. Üretilecek bu senaryonun tek bir emeli vardır; o da sisteme giriş yapabilmek için yeteri kadar bilgiyi ele geçirebilmektir. Sosyal mühendislik ataklarında genellikle insanların zaafları, fobileri ve ihmal kârsızlıkları en büyük silah olarak kullanılır.  İstenilen bilgiyi ele geçirmek için size değişik biri olarak erişebilir, güveninizi kazanmak için dost olabilir ve hatta bile randevulaşabilir.

Örneğin sisteme giriş yapmak isteyen bir bilgisayar korsanı, bir biçimde iç hatlara ulaşarak rastgele bir kullanıcıyı arayıp BT'den aradığını ve sisteme giriş için bilgilerin onaylanması gerektiğini öne sürebilir. Bunun neticesinde korsanın hiçbir ekstradan atak yapmasına gerek kalmaksızın istediği bilgilerin tümünü ele geçirebilir. Buna eş daha bir hayli senaryo gerçekten hakikat leşmiş ve siber korsanlar istedikleri zafere doğrudan eriştirmiştir.

Sosyal Mühendislerin Planları Nelerdir?

Sosyal Mühendislikte kuşkusuz bir anda olup biten bir durum değildir. Bu işlemleri yapıp karşı taraftaki kandırmak veya aldatmak için belli başlı adımları ve yolları takip etmektedir. Aşağıdaki adımları izlemektedirler:

Bilgi Toplama

Öncelikle kandırılacak olan kurbanın hakkında maksimum seviyede bilgi bir araya gelir ve bir hayli özellik incelenir. Elde edilen bilgiler işletme web sitelerinden, öbür yayınlardan ve sık olmamakla beraber hedef sistemde çalışan emekçilerle konuşarak bir hayli bilgi bir araya gelir.

Saldırıyı Planla

Saldırganlar saldırıyı nasıl yürütmek istediğini açıklar.

Saldırma Araçlar

Saldırganın saldırıyı başlatırken kullanacağı bilgisayar programlarını içermektedir.

Bilgileri Kullanma

Ev hayvanı isimleri, organizasyon kurucularının doğum tarihleri gibi birçok sosyal mühendislik taktikleri sırasında toplanan bilgiler, şifre tahminlerinde kullanılabilir.

Sosyal Mühendislerde bulunması gereken özellikler aşağıdaki gibidir:

·         İkna etme yetenekleri gelişmiştir.

·         Etkileme özelliği yüksektir.

·         Aldatmaktan çekinmezler her yolu mübah görürler

·         Bilgili ve donanımlı olduğunu karşı tarafa gösterme

·         Senaryo üretme yetileri oldukça fazladır.

(Halil Özel Web Sitesi, https://bit.ly/3nUqFih, 2021).

Sosyal Mühendislik Saldırılarından Nasıl Korunabilirsiniz?

·         Her gönderilen linke tıklamayın. Linkin güvenli bir yerden veya kişiden geldiğine emin olmalısınız. Ayrıca linkin http değil de https bağlantılı olması gerektiğini unutmayın.

·         Dikkatli olun. Linkler çoğunlukla asıl linke benzeyecek şekilde tasarlanırlar. Ufak bir iki farklılık olması muhtemeldir, dikkatle inceleyin.

·         Özel bilgilerinizi verirken seçici davranın. Zorunda değilseniz, bilgilerinizi paylaşmayın. Karşıdaki kişinin bilgilerinizi aleyhinize kullanıp kullanmayacağını bilemezsiniz.

·         Yapılabilecek en küçük hata bile size çok büyük felaketlere dönüş yapabilir. Farkındalığınızı arttırmalı ve çevrenizdeki insanları da bu konuda bilgilendirmelisiniz.

·         Bir yönetici iseniz kurumunuza gelen her çalışanın siber güvenlik, sosyal mühendislik ve bilgi güvenliği konusunda bilgilendirilmesini, bu konularda eğitilmelerini sağlamalısınız.

(Güvenli Web Web Sitesi, https://bit.ly/3nS8SIF, 2021).


Tab

Sosyal Mühendislik Saldırılarına Karşı Sizin Konumunuz

 Nedir?


Sosyal mühendislik hamleleri güvene dayalıdır ve özel bir programlama yeteneği gerektirmez. VoIP sahtekârlığı olarak da öğrenilen bu teknoloji saldırganların aramalarının hedeflerindeki telefondan geliyormuş gibi görünmesine imkân sağlar. Bu teknoloji geniş bir kullanıma sahiptir ve ayrıca özel bir yetenek de gerektirmez.

 

(Safety Web Sitesi, https://bit.ly/3erCAkv, 6 Mayıs 2021).

Sosyal Mühendislik Süreci Nasıl İşler?

(Teknoloji Bilim Web Sitesi, https://bit.ly/3vR6AMO, 5 Mayıs 2021).

1.1. Sosyal Mühendislik Döngüsü

Aşağıda sosyal mühendislik Döngüsü gösterilmiştir.

Tablo 3:Sosyal Mühendislik Süreçleri

Sosyal mühendislik bir şahıs veya sistemi ele geçirebilmek için değişik usuller kullanır. Fobi, coşku, facia üzerine heyeti senaryolar, temenniler, sevinç merak uyandıran bir hayli değişik mevzu, sosyal mühendisliğin oluşturulmasına mevzu edilebilir. Özellikle teknoloji mevzusunda yeterli bilgiye sahip olmayan bireylerin duygularını tetikleyerek kusur yapmalarını sağlayan bu cins şahıslar, ilk evrede kurban olarak seçilen hedefin tanımlanmasıyla süreci başlatırlar. Sosyal mühendisliğin tasarlanmasında en ehemmiyetli süreç bilgi toplama ve kurbanın tutumlarının tahlilidir. Elde edilen bilgiler, planlamanın ileriki evrelerinde kullanılır.

(Teknoloji Bilim Web Sitesi, https://bit.ly/3vR6AMO, 5 Mayıs 2021).

Sosyal Mühendislik Döngüsü

Aşağıda sosyal mühendislik Döngüsü gösterilmiştir.





0 Comments:

Yorum Gönder